Friday 14 December 2012

MaCaRoNs...Yg sedaP N sIMPle

kali ni,.. kite sharing2 plak cara2 nk buat Macarons.. yummy!
xpnah mkn.. tp bila google2... cm teringin pulak nk mkn.. nk beli ada kate yg mhal kan??
so, kaedah yg pg senang.. kita buat sendiry.. lagi puas hati kan. even xjd.. hehehe... 

skrg ni tgah lyan cerita Miss Panda& Mr. Hedgehog... baking2 cake.. menarik mnat pulak mata bila drg buat macaron yg sgt comel! mcm2 bentuk pon ada drg buat.. sgt kreatif!!

oke! jum kte tgok bhan2 yg diperlukan utk buat mknn comel ni and cara2 nk buat..






BAHAN-BAHAN YG DIPERLUKAN..:)

80G putih telur ( aggaran telur 2 biji kalau gred A)
65G gula castor

80G serbuk almond
140G gula icing
pewarna( ikut cita rasa)

LANGKAH-LANGKAH:)

1. Sediakan dulang pembakar. Alas dulang tersebut dengan kertas minyak.

2. Ambil duit syiling. ikut besar mana yg dikehendaki. biasanya guna duit rm0.20 sen je..sebb kecik and comel.

3. Lukis atas kertas minyak tadi. ikut bulatan duit syiling yang digunakkan. Jarakkan dlm aggran 3cm setiap bulatan.

4. Terbalikkan kertas tersebut dan letakkan atas dulang pembakar tadi. (lebih mudah jika menggunakan baking paper sbb mudah utk tanggalkan macaroon bila adh siap dibakar nanti.

5. Masukkan serbuk almond dan gula icing dalam satu bekas dan ayak hingga sebati. kemudian ketepikan bekas tersebut seketika.

6. Ambil bekas yang lain pukul putih telur sehingga kembang. ( gunakan mixer dgn kelajuan yang maximum.)

7. Masukkan gula castor sedikit demi sedikit sambil putarkan adunan tersebut.(sehingga adunan menjadi kental dlm 10 minit. Pastikan bila kita terbalikkan adunan tu, xjatuh.)

8. Masukkan 1/4 serbuk almond yang dah kita campur dengan gula icing tadi dalam putih telur. ( gaul hingga sebati dengan menggunakan spatula)

9. Masukkan lagi serbuk almond dan gula icing lagi ke dalam adunan sedikit demi sedikit.

10. Letak pewarna ke dalam adunan( mengikut citarasa. kalau nak warna lain-lain jadikan adunan tadi ke dalam beberapa bekas)


11. masukkan adunan yang dah dicampurkan dengan pewarna tadi ke dalam plastik ataupun piping bag.

12. Picitkan adunan tadi atas bulatan yg kita dah buat atas kertas minyak tadi.

13. Gunakan toothpick untuk memecahkan mana2 gelembung udara yang terbentuk.( utk elakkan permukaan macaroon jadi berlubg bila kita bakar)

14. Rehatkan macaroon tadi dlm 30-45 minit. (pastikan betul2 kering dan permukaannya xmelekat dekat tangan)

15. Pnaskan oven dlm 140'c-150'c.

16. letakkan tray dlm oven di bahagian tengah. bakar selama 15-20 minit.

17. Setelah siap dibakar. jangan tanggalkan dulu macaroon. letak atas rack dulu. biarkan dye sejuk.

18. Utk fille pulak.. boleh letak apa2 je dekat tengah2 utk lekatkan macaroon tu. nak letak jam coklat ke pape jelah. Ada org dye buat ikut kreativiti. ada yang letak mcm2 bentuk ats permukaan macaroon supaya nmpk lagy comel dan cntik. mcm gmbar dekat bawah ni.. selamat mencuba!







No comments: